Diş life

PEDODONTİ

Pedodonti, kelime anlamı “çocuk diş hekimliği “ olan ve doğumdan ergenlik çağının sonuna kadar geçen dönemde çocukların ağız diş sağlığını inceleyen ana bilim dalıdır. Çalışma kapsamı içinde:

I)Oluşmuş problemlerin giderilmesine yönelik tedaviler:

diş çürüğü tedavisi, diş çekimi, dişlerde travma sonucu meydana gelen kırıkların tedavisi, kanal tedavisi ve amputasyon, fazla madde kaybı olan süt dişlerinin kron kaplamaları, dişlerde oluşan renklenmelerin temizlenmesi.

II) Koruyucu uygulamalar:

ağız hijyen eğitimi, ilk muayenede bireye özgü çürük risk faktörlerinin saptanması ve eliminasyon yolları hakkında ebeveynlere bilgi verilmesi, sağlıklı beslenme alışkanlığının diş sağlığına etkisi hakkında bilgilendirme, fluorid uygulamaları, pit ve fissür örtücü uygulamaları, koruyucu ve durdurucu ortodontik tedavilerin uygulanması, spor karşılaşmaları sırasında kullanılan diş koruyucularının uygulanması. kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce yada uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Süt Dişleri
Sürme Zamanı
D ü ş m e Zamanı
Keser dişler
6 - 1 2 a y
7 yaş
Yan keser dişler
6 - 1 2 a y
8yaş
Canin Dişler (Köpek Dişi)
1 8 - 2 4 a y
10 yaş
1.azı dişi
1 2 - 1 8 a y
9 y a ş
1.azı dişi
2 4 - 3 0 a y
1 1 y a ş
Sürekli dişler
Sürme zamanı
Keser dişler
7 yaş
Yan keser dişler
8 yaş
Köpek dişleri
10 yaş
Küçük azı dişleri
9-11 yaş
1.Büyük azı dişleri
6 yaş
2.Büyük azı dişleri
12 yaş
3.Büyük azı dişleri
17-21 yaş

Bebeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

Diş ve ağız sağlığı problemlerini önlemek amacıyla çocuklar ilk süt dişi sürdüğünde veya bir yaşından geç olmamak kaydıyla ilk muayene için diş hekimine getirilmelidirler.

Ancak böyle olursa , diş hekimi çocuğu takibe alabilir,yanlış beslenme alışkanlıkları konusunda aileyi uyarabilir ve çürükten koruyucu uygulamalar hakkında aileyi bilgilendirebilir. Oluşabilecek çürük lezyonlarının erken tedavisi için bu ziyaretlerin 6 aylık aralarla sürdürülmesi önem taşır. Diş çürüğü anneden çocuğa bulaşabilecek bakteriler nedeniyle de oluşur. Bu nedenle, çocuğun biberonu ya da mama kaşığını annenin kendi ağzında deneyerek soğutması, bebeğini ağız çevresine yakın yerlerden öpmesi diş çürüğünün bulaşmasına neden olabilir.

Çocuklar diş macununu ne zaman kullanmaya başlamalıdırlar ve miktarı ne kadar olmalıdır?

Çocuklar diş macunu ile 2-3 yaşları civarında tanıştırılmalıdır. Bu yaşlardan önce çocukların dişleri su ve diş fırçası kullanarak temizlenmelidir. Diş macunu kullanılmaya başlandığı zaman özellikle çocuklar için üretilenler tercih edilmeli ve çok az miktarda kullanılmalıdır. Çocukların dişleri fırçalanırken, diş macununu tükürmeye teşvik edilmeli, yutmasına izin verilmemelidir.

Biberon Çürüğü

Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez

Pit ve fissür örtücüler (fissür sealant) ne demektir? Dişlere faydası nedir?

Dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılara pit ve fissür adı verilir. Bu anatomik oluşumlar dar, ince ve derin yapılarından dolayı çoğunlukla diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdir.

Etkili temizlenememelerinden dolayı bakterilerin de etkisi ile dişlerin bu bölgelerinde kolaylıkla çürük başlar. Pit ve fissür örtücüler, akıcı kıvamda dolgu malzemeleri olup bu bölgeleri kapatırlar ve dolayısı ile dişler çürükten korunmuş olur.

Yer Tutucular

Süt dişlerinin en önemli görevlerinden biri, ileride sürecek olan sürekli dişlere rehberlik etmektir. Süt dişlerinin çürük veya diş travmaları nedeniyle zamanından önce kaybedilmesi, komşu dişlerin çekim boşluğuna doğru hareketine ve boşluğun kapanmasına neden olarak yer kayıpları ve çapraşıklık ile sonuçlanmaktadır. Çoğu zaman bu yer kayıplarının ortadan kaldırılması için uzun süreli ve pahalı ortodontik tedaviler gerekmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişin oluşturduğu boşluk, altındaki sürekli dişin sürmesine kadar mutlaka bir yer tutucu yapılarak korunmalıdır. Çocukların diş gelişimine, kayıp diş sayısına ve yerine göre yer tutucular sabit veya hareketli olarak hazırlanabilirler. Yer tutucular, çekilen süt dişinin altındaki kalıcı dişin ağız içerisine sürmesine kadar ağızda kalmalıdır.

Online Randevu

Randevularınızı (0212)5476000 numaralı telefondan ya da online randevu sistemimiz üzerinden alabilirsiniz. Belirttiğiniz tarihden 1 gün önce aranarak randevunuz konusunda karşılıklı teyitleşme yapılır.

Adres:

Gökalp Mah. Prof. Dr. Maummer Aksoy Cad. No: 23/A Zeytinburnu, Istanbul

Bize Ulaşın

Adres:

Gökalp Mah. Prof. Dr. Maummer Aksoy Cad. No: 23/A Zeytinburnu, Istanbul