Diş life

ORTHODONTICS

Ortodonti , baş boyun bölgesindeki iskeletsel ve dişsel sorunların teşhisi, önlenmesi ve düzeltilmesi ile ilgilenen diş hekimliği branşıdır.

Ortodontik muayene ne zaman yapılmalıdır?

Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir. Ancak özellikle çeneleri de ilgilendiren sorunlar varsa, büyüme - gelişmeden de yararlanabilmek için çocukların tam buluğ çağına girmeden önce (10-12 yaş) muayeneye getirilmesi gerekmektedir.

5-6 yaşlarındaki çocuklarda ise büyüme ve gelişimi bozabilecek sorunların erkenden saptanabilmesi için ortodontik muayene çok yararlıdır. Bazı durumlarda da sorun erkenden belirlendiği halde, ortodonti uzmanı çocuğu belirli aralıklarla kontrole çağırarak tedavi için en uygun zamanı bekleyebilir.

Bu yaşlarda uygulanabilen koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler sayesinde ileride kapsamlı tedavileri gerektirecek bozukluklar, görece basit ve kısa girişimlerle önlenebilir. Çene bozuklukları erken dönemde tedavi edilmezse, 18 yaşından sonra ortognatik cerrahi ile kombine edilen ortodontik tedaviyle düzeltilebilirler.

Ortodontik Sorunların Sebepleri

  1. Beslenme Bozuklukları: Yeterli beslenemeyen kişilerde, çene ve yüz yapısında hacimsel küçülme meydana gelecek ve normal hacimdeki dişler küçük çenelerde gerekli yeri bulamayacakları için çapraşıklıklar, rotasyonlar (dönme), hatta gömüklük olguları görülecektir.
  2. Ağızdan Nefes Alma.
  3. Parmak Emme.
  4. Yalancı Emzik.
  5. Diş sıkma, tırnak yeme, kalem ısırma, dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar.
  6. Dişeti problemlerine bağlı diş düzensizlikleri.
  7. Süt dişlerinin erken kaybı.
  8. 20 yaş dişlerinin öndeki dişleri sıkıştırmasına bağlı düzensizlikler.
  9. Diş kaybına bağlı olarak meydana gelen düzensizlikler.
  10. Hormonal düzensizlikler, sistemik hastalıklar.
  11. Genetik olarak yatkınlık.

Ortodonti (tel tedavisi) hangi yaş guruplarında uygulanabilir?

Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Eğer bireyin kemik yapısında bir düzensizlik söz konusu ise (iskeletsel) yaş önemlidir.

Koruyucu Ortodontik Tedavi

Koruyucu tedavilerde amaç daimi dişlerin düzgün sürebilmeleri için yeterli yeri hazırlamaktadır. Bu amaçta erken kaybedilen süt dişlerinin yerini koruyan yer tutucular hazırlanmaktadır. Ayrıca diş çürüklerine yatkın çocukların pedodontist tarafından takibi önerilmektedir.

Önleyici Ortodontik Tedavi

Kötü alışkanlıklar; parmak emme, anormal yutkunma gibi faktörlere bağlı gelişebilecek sorunları önlemek veya daimi dişlere yer açmak amacıyla çok çeşitli hareketli aygıtlar hazırlanabilmektedir.

Sabit Ortodontik Tedavi

Daimi dişler sürdükten sonra ortodontik tedavi artık dişlerin üzerine yapışan ve tedavi süresince çıkarılmayan braketler ve bu braketlerin içinden geçen tellerle yapılmaktadır. Gümüş rengi, altın rengi, şeffaf/ diş rengi veya pembe/mavi gibi renkli olabilmektedir. Bazı dişvermekte ve böylece tamamen görünmez olabilmektedir. (lingual ortodonti). Sabit ortodontik tedavi sağlıklı diş ve dişetlerine sahip her yaşta bireye uygulanabilmektedir. Tedavi ile elde edilen sonuçların korunması için çeşitli pasif aygıt ve dışarıdan görünmeyen tellerle uzun süreli pekiştirme gerektirir. bozuklukları ise dişlerin iç yüzeylerine braket uygulanmasına izin

Ortodontinin dışarıdan bakıldığında daha az farkedilmesi mümkün mü?

Günümüzde daha az fark edilen malzemelerle ortodontik tedavinin en çekinilen özelliği olan tel görünümünden kurtulmak mümkün olabilmektedir. Dişin üst yüzlerine yapıştırılan apareyler metal renginde, beyaz veya diş renginde olabilirler. Hatta bazı durumlarda dişin görünmeyen arka kısımlarına da uygulanabilirler.

Telsiz Ortodonti (Clear Aligner - Şeffaf Plaklar)

Son yıllarda geliştirilen Clear-Aligner , invisalign ve orthoclear teknolojisi sayesinde çapraşık dişler braket kullanılmadan görünmeyen şeffaf plaklar ile düzeltilebilmektedir.

Ortodontik tedavi süresi?

Ortalama bir ortodontik tedavi 1 sene ile 2 sene arasında değişen bir süreçte tamamlanmaktadır.

Dişlerimi düzelttirmezsem ne gibi problemlerle karşılaşabilirim ?

Dişlerinizdeki düzensizlikler yaşınız ilerledikçe daha şiddetlenecektir. Yani uzun dönemde dişlerinizin görünümü sizi daha çok rahatsız eder bir hal alacaktır. Dişlerinizin düzgün kapanmıyor olması, çene eklemlerinize normalden daha fazla baskı gelmesine sebep olup, uzun dönemde ağız açıp kapama kısıtlamaları, çene kilitlenmesi gibi problemlere yol açabilir. Dişlerinizdeki düzensizlikten dolayı diş araları ve bazı yüzeyleri daha zor temizleneceğinden, çürük oluşumu ve dişeti hastalıkları düzenli diş dizisi olan bir bireye göre daha fazla olacaktır.

Telleri çıkardıktan sonra dişlerimin üzerinde leke kalır mı?

Dişlerin temizliğine hassasiyet gösterilirse leke kalması mümkün değildir. Leke diye bahsedilen renkleşmeler aslında çürük başlangıç alanlarıdır.

Online Randevu

Randevularınızı (0212)5476000 numaralı telefondan ya da online randevu sistemimiz üzerinden alabilirsiniz. Belirttiğiniz tarihden 1 gün önce aranarak randevunuz konusunda karşılıklı teyitleşme yapılır.

Adres:

Gökalp Mah. Prof. Dr. Maummer Aksoy Cad. No: 23/A Zeytinburnu, Istanbul

Bize Ulaşın

Adres:

Gökalp Mah. Prof. Dr. Maummer Aksoy Cad. No: 23/A Zeytinburnu, Istanbul