Diş life

KONSERVATİF DİŞ TEDAVİSİ

Dişin mine veya dentin gibi dış tabakalarında oluşan çürüklerin erken dönemde tedavilerinin yapılmasını ve bu sayede çürüklerin ilerlemelerinin durdurularak dişin canlılığını korumayı amaçlayan diş hekimliği branşıdır.

Dişler neden çürür?

Ağızdaki gıda artıklarının bakteriler tarafından parçalanması sonucu laktik asit ortaya çıkar.Dişin en dış ve en sert tabakası olan minenin bütünlüğü asitler tarafından bozulduğunda artık bir çürük başlamış demektir. Diş çürüklerinde hastaya uygulanacak dolgu tipinin seçiminde uygulanacak bölge ,bu bölgede etkili olan çiğneme kuvvetleri ,hastanın estetik beklentileri ve madde kaybının miktarı önem taşımaktadır.
Dolgu çeşitleri nelerdir?

1-Amalgam Dolgular(Metal dolgular)

Dayanıklılığı ve ekonomik oluşuyla yıllar boyunca en çok tercih edilen dolgu maddesi olmuştur. Günümüzde ise hastaların artan estetik talepleri,amalgamın içerdiği civanın insan sağlığına etkileri konusundaki söylentiler ve de adeziv sistemdeki(diş rengindeki dolgular ) dolgu maddelerin içeriğinin dayanaklılığının gelişmesiyle bu materyalin yavaş yavaş terk edilmesine neden olmaktadır. Ayrıca bazı bireylerde amalgamın içeriğine karşı alerji gelişebilmektedir.

2-Kompozit Dolgular(Işınlı dolgular,estetik dolgular,adeziv sistemler)

Basit şekliyle “Beyaz veya Estetik Dolgu” olarak tanınmaktadır. Teknik adı “Kompozit Resin” dir. Günümüzde kullanılanların çoğu “Işığa Duyarlı” maddeler içermekte ve bu nedenle özel bir ışık kaynağı kullanılarak sertleştirilmektedir. Işıkla sertleştirilen kompozit dolgular tek seansda yapılmaktadır. Hem ön hem de arka dişlerde güvenilir bir şekilde kullanılabilirler. Arka gurup dişlerde kullanılacak olanların yapıları, çiğneme kuvvetlerine dayanabilmeleri için geliştirilmiştir. Geniş renk seçenekleri olduğu için, estetik olarak mükemmel sonuçlar elde edilebilir. Dişle olan bağlantı özelliklerinden dolayı,amalgam dolgularda olduğu gibi tutuculuk sağlamak amacıyla dişten madde kaldırılmasına gerek yoktur,sadece çürüğün kaldırılması yeterlidir. Kompozitler yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin biçimini ve rengini değiştirerek kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedir.En önemli dezavantajı işlem sonrası birkaç gün hassasiyet olabilmesidir.Ayrıca dol guların renkleri çok uzun zamanda çay,kahve gibi boyayıcı maddelerle değişebilmektedir.

3-İnley ve Onleyler

İnley ve onleyler dolgu ve kron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolguyu destekleyebilecek yeterli miktarda diş yapısı bulunmadığı takdirde ve diş kron ile kaplanacak derecede zarar görmemiş ise inley ya da onleyler kullanılır. İnleyle karşılaştırıldığında onleyler daha geniş alanı kapsarlar. İnleyler dolguya daha çok benzer ancak dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan tepecikleri (tüberkül) arasında yer alırlar. Onley ise bir ya da daha fazla tepeciği de örtecek biçimde yapılır. İnley ve onleyler seramik yada kompozitten yapılırlar. İnley ya da onleyin ömrü yapıldığı materyale, bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler.

Avantajları

  • Estetiktirler

  • Uzun ömürlüdürler

  • Kalan sağlam diş dokusunu korurlar

  • Kenar sızıntısı ve çürük oluşma riski minimumdur.

  • Biyolojik uyumları iyidirler

  • Alerjik reaksiyon göstermezler

  • Bakteri plağı tutulumu azdır.

  • Zaman tasarrufu sağlarlar.

  • Diş restorasyon uyumu çok hassastır.

Online Randevu

Randevularınızı (0212)5476000 numaralı telefondan ya da online randevu sistemimiz üzerinden alabilirsiniz. Belirttiğiniz tarihden 1 gün önce aranarak randevunuz konusunda karşılıklı teyitleşme yapılır.

Adres:

Gökalp Mah. Prof. Dr. Maummer Aksoy Cad. No: 23/A Zeytinburnu, Istanbul

Bize Ulaşın

Adres:

Gökalp Mah. Prof. Dr. Maummer Aksoy Cad. No: 23/A Zeytinburnu, Istanbul